Hallittu kaaos – työpöytätilanteeni just nyt

 
 
These days blogiin.png

Minulla on aina samaan aikaan käynnissä useampi työprojekti.

Se on käytännön kautta tullut tapa tehdä, sillä olen huomannut, että parhaat ideat syntyvät näin. Samalla työpäiväni ovat tiiviitä ja niissä on luonnollisesti virtaava rytmi, eikä tyhjiä tunteja jää väliin.

Luova työ nimittäin vaatii kypsyttelyaikaa. Logoidea tai -luonnos tai yritysilmeen suunta muhii jossakin takaraivollani sillä välin kun toinen projekti etenee työstössä.

Niin suunnittelutöissä kuin elämässäkin pätee sama: ajatuksille on hyvä antaa tilaa ja asioille aikaa, sillä niin solmut aukeavat ja ideat syntyvät.

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa?

Tällä hetkellä ainakin tätä. Just nyt minun työpöydälläni on: 

  • minimalistisen ja lämpöä viestivän logon ja graafisen ilmeen suunnittelu sisältötoimistolle

  • selkeän ja hennon, mutta vahvan logon ja graafisen ilmeen luominen uudelle kukka-alan brändille

  • pari- ja lastenpsykiatrin uuden nettisivun rakennus, suunnittelemani yritysilmeen ilmentäminen sivustolla

  • kahvilan yritysilme, eli aiemmin luomani logon ympärille tehtävät väri- ja fonttivalinnat. Tämän jälkeen nettisivujen ilmeen suunnittelu ja verkkokaupan elementtien mallailu

  • kiehtovan ja harmonisen tuotekansion suunnittelu brändäysasiakkaalleni, aiemmin luomamme yritysilmeen pohjalta

  • kevään kalligrafiakorttimalliston tekstien piirtäminen ja värien suunnittelu

Nämä projektit ovat käytännössä kaikki eri vaiheissa: yksi on ihan alussa, toinen jo pidemmällä, kolmas juuri alkamassa, yksi lähes valmis. Yksi kommentoitavana asiakkaalla, toinen odottaa valmiina ensi viikon update-palaveria.

Pyrin siihen, että laajuudestaan riippuen työpöydällä olisi kerrallaan 3-6 projektia, ja että ne olisivat keskenään eri vaiheissa. Joskus hallittavanani on ollut kerralla 10 projektia, ja silloin venyteltiin kyllä jo maksimirajoja.

Se, että projektit ovat eri vaiheissa on ihannetilanne niin ajankäytöllisesti (silloin kun yhdestä odotetaan kommentteja, työstetään muita) kuin luovuudenkin kannalta.

Ajatuksella, yksi kerrallaan

Työpäiville teen etukäteen suunnitelman: kirjaan siihen hoidettavat asiat ja kellonajat, joiden mukaan tiedän mitä teen mihinkin aikaan, mitä projektia edistän milloinkin. Olen todennut, että mikä tahansa työ (myös luova työ) etenee tehokkaiten, kun sen tekee etukäteen määritellyissä raameissa. Ja silloin, kun sille antaa kaiken huomionsa.

Sillä vaikka työjonossani on useampi työ, omistaudun aina yhdelle työlle kerrallaan. En sinkoile projektien välillä, vaan zoomaan kaiken tarmon yhteen kerrallaan. Suljen häiriötekijät, kuten sähköpostin ja puhelimen. Laitan musiikin soimaan ja keskitän ajatukset käsillä olevaan työhön.

Tämä on minulle toimivin ja mielekkäin tapa tehdä. Eikä vähiten siksi, että olen huomannut, timanttisimpien tulosten syntyvän juuri näin.